Seguidors

Pàgines

dimarts, 23 de desembre de 2014

ELECCIONS AL BARÇA (i IV)En les anteriors entrades he parlat del què, per mí, hauria de ser el Barça del futur. He parlat del model econòmic, de l'esportiu i, de les seccions. Ara toca parlar d'aquell qui és el propietari del Club: El Soci.
Els socis del Barça van a votar, cada 6 anys, el qui serà el seu President. Cada any hi ha l'Assemblea de Compromisaris, que podria reunir una mica més de 4000 socis per decidir les línies generals que ha de seguir la Junta. La realitat és que poc més de 1000 són els que hi assisteixen. I, això és tot. Es molt difícil (per no dir impossible), que els socis puguin tenir altra mena d'actuacions i participació en el dia a dia del Club. Convocar una moció de censura, amb els nous Estatuts, vol dir que han de ser un 15% dels socis amb dret a vot qui la demanin. Uns 20000. En 14 dies i, sense disposar del Cens de Socis.
Els Socis (cada cop menys, per cert), van al Camp Nou cada 15 dies. Una de les raons és que cada cop hi ha menys socis amb seient. Com és això? Bé. Molt senzill. No tota la gent que deixa el seient és reemplaçada per altres socis. A finals dels 90, al Club hi havia grans maldecaps als partits de Champions. Per normativa, el 5% de les entrades han de ser pels seguidors visitants. I, això representava moure un gran nombre de gent (bàsicament a Lateral 3ª Graderia), per poder-ho fer. Avui, això és molt més fàcil. Amb una capacitat d'uns 99000 seients, només 84000 (xifra donada pel Vicepresident Faus a una de les presentacions sobre la reforma del Camp Nou), són socis. Es a dir, s'han perdut uns 15000 abonats (o, s'han guanyat 15000 entrades per posar a la venda cada partit; cadascú que ho miri com vulgui).
I, com que cada cop hi ha menys socis, cada cop és més difícil que hi hagi queixes. Si més no, al camp. Han de donar-se circumstàncies molt especials perquè el soci faci una protesta massiva. No es tracta que el soci protesti cada dia. Ni molt menys. Es tracta d'establir canals que permetin al soci dir-hi la seva. Que pugui participar de manera més activa en el dia a dia. No es tracta, tampoc, de fiscalitzar l'actuació de la Junta. No. Per això han estat escollits.
Per posar un exemple. Els Compromisaris que hem parlat abans són escollits per sorteig. Voleu dir que, per fomentar la participació, no seria millor que aquells socis que volguéssin ser-ho fossin escollits directament? I, si no s'arriba al nombre que marquen els Estatuts, aleshores es fa el sorteig per escollir la resta.
O, que els socis tinguéssin opció d'entrevistes (interactives, per exemple), amb els Directius del Club? Que aquests poguéssin, de tant en tant, anar explicant-nos què passa al Club.
Molts em direu que a la majoria de Clubs això és el que passa. No oblideu una cosa. A la gran majoria de Clubs del món, la gent que va al camp no són els propietaris del Club. Són seguidors, únicament. Aquí, com ja he dit molts cops, nosaltres som els "amos". Les decisions de la Junta estan (o han d'estar), d'acord amb un programa electoral i, amb el que diguem els socis. Als altres Clubs, no. Allà hi ha una persona, o grup de persones que, donat que tenen la majoria d'accions del Club, decideixen el que creuen serà millor pels seus interessos personals. I, si es cansen, s'ho venen i ja està.
Al Barça, això no passa. I no ha de passar. El Barça ha de continuar sent dels seus socis. I aquests dir-hi la seva. I, no es tracta d'enviar un e-mail per queixar-se que el seient està trencat. O que em cau aigua quan plou perquè una canonada de la part superior s'ha trencat. O que... No. Això no és participació del soci. Però, clar, ni els horaris dels partits ni la restauració del Camp Nou ajuda tampoc massa, per no dir que no ajuda res. Partits en dies laborables a les 10 de la nit. Amb uns entrepans i unes begudes a preus exhorbitants (i no hi ha més que això). Els socis que van al camp arriben amb el temps just, veuen el partit i, marxen ràpidament, doncs demà la gent s'ha de llevar aviat per anar a treballar. I, ja no parlem d'aquells que viuen fora de Barcelona i tenen 2-3 hores per arribar-hi. En algun moment es va parlar de fòrmules com la que aplica el Bayern, que treu el seient a aquells que no hi van. L'horari normal a la Bundesliga és les 15:30 del dissabte. Hi ha un partit a les 18:30. Un el divendres a les 20:30 i, els diumenges un partit a les 15:30 i un altre a les 17:30. Com aquí, vaja. I, a alguns els hi agradaria aplicar la mesura. Ja se que em direu que això no és culpa del Club. Que si TV, que si mercat asiàtic, que si... Segurs? Del tot? Ens poden dir quina diferència (en drets de TV), representa jugar diumenge a les 5 de la tarda o diumenge a les 9 de la nit? No ho tinc tant clar.
Quins han de ser els mecanismes que permetin la participació del soci? Com he dit, n'hi ha uns quants: Interactivitat amb Directius, horaris adequats, adaptació de l'Estadi, Assemblees de Compromisaris més representatives... Si hi aneu pensant, segur que en trobareu algunes més.
Es el nostre Club i, a tots ens interessa que això funcioni.
Jordi Pascual
Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada