Seguidors

Pàgines

dilluns, 17 de novembre del 2014

ELECCIONS AL BARÇA (II)



En aquesta segona entrada sobre el futur del Barça, vull parlar del model esportiu. De futbol. De les seccions en parlaré en una propera.
El que ha fet gran al Barça als darrers anys, més enllà de les victòries i els títols, és la manera de jugar. Un treball que comença a finals dels 70 amb gent com Oriol Tort o Laureano Ruiz, però que agafa l'impuls definitiu a partir de l'arribada de Cruyff com entrenador. Cruyff porta amb ell el model de treball de l'Ajax i, aquest comença a aplicar-se a tot el futbol base. Fa 25 anys d'això. No 4 dies.
Aquest model (una manera de jugar, una manera d'entrenar) és un dels puntals quan parlem de ser "Més que un Club". Un Club on tots els equips juguen de la mateixa manera, des dels més petits fins el més grans. Evidentment, hi ha variants d'un equip a l'altre, per la senzilla raó que els jugadors no són tots iguals. Però, la idea és una i, només una.
Ara, això ha desaparegut. El primer equip juga d'una manera que poc té a veure amb aquella. Hi ha gent que parla d'evolució, de revolució, inclús... Perdoneu-me, però això d'ara és un altre tipus de joc. Més enllà que agradi o no. De mentres, els més petits del Club segueixen treballant com sempre i, els més propers al primer equip (Barça B, Juvenil A) estan a terra de ningú. Ni aquí, ni allà.
Això és el què han de dir els possibles candidats: Quin model volen. I com s'aplica. I, això vol dir formar gent que pugui aplicar aquest model. I, buscar jugadors que siguin adaptables al model. I, tenir una Secretaria Tècnica eficaç. De res serveix tenir un programa fantàstic (Com diuen que és el COR, amb 20000 jugadors dins la seva base de dades) si, no fitxem el tipus de jugador que ens cal (quan s'ha de fitxar). Aquesta és una segona premisa. Ens han dit un munt de cops ens els darrers temps que, si no es troba el jugador que volem fora, haurem de mirar a casa. Això és la "Filosofia Barça"? Perdoneu, però no. Si es volen fer les coses ben fetes, el primer és mirar a casa. I, si no trobem el què busquem a casa, aleshores caldrà anar fora. Però no a l'inrevés. El Barça inverteix al voltant de 20-25M€/any en el futbol-base.. per anar a fitxar fora? Ho sento, però em perdo.
El model esportiu del Club, doncs, ha de tenir aquestes 3 potes: Model de joc, model d'entrenament i, model de captació/formació.
El model de joc ha de ser el nostre, el que hem tingut fins ara. El que està basat en el joc posicional. Per a tots els equips del Club. I, si algun candidat el vol canviar, que ho digui. No val el que hi ha ara: Dir una cosa (que el model no es discuteix) i, fer-ne una diferent, és a dir, jugar d'una altra manera. I, si el volem canviar, que diguin per què. Allò sobre "el model està obsolet" és una mentida. El problema està en què molts encara no saben com funciona el model i, com que és difícil, o molt díficil, quan no es troben solucions, millor canviar-ho.
De la mateixa manera, i lligat amb l'anterior, amb la manera d'entrenar s'ha de fer el mateix: tothom ha d'entrenar igual (òbviament, amb les diferències que hi ha en funció de l'edat: no és el mateix un nen de 9 anys, que un de 15 que un adult). I, per tant, cal que hi hagi entrenadors formats que entenguin la manera de treballar del Barça. I, pel que sembla, un cop sortim del Barça, no hi ha entrenadors al món que sàpiguen el funcionament del joc posicional. No serà hora de de fer un plantejament a nivell global? De la mateixa manera que hem exportat la marca "Barça" per tot el planeta a nivell d'una sèrie de coses, per què no fer-ho a nivell de metodologia?
Finalment, la tercera pota. La captació i la formació. Com he dit molts cops, el sistema actual de captació no funciona. Com a mínim, la seva estructura. Hi ha molts viatges aquí i allà que es podrien resoldre de manera diferent, de la mateixa manera que hi ha molts llocs on no hi ha presència del Club. S'han de racionalitzar els processos, per tal que hi hagi la màxima presència i, per tant, la màxima informació. I, també, cal fer servir totes les vies per obtenir aquesta informació. I, n'hi ha moltes que no es fan servir. Pel que fa a la formació, com he dit abans, el model actual, el de "La Masia", és el que s'ha de fer servir. Primer, sempre, els de casa. I, mirem bé què fa falta al primer equip i, busquem-ho a casa. No pot ser que el Barça B deixi marxar, especialment en els darrers anys, una pila de jugadors que són substituits per uns altres que, a l'any seguent tornen a marxar. Això, entenc jo, vol dir que no existeix una política clara respecte al tipus de jugadors que es busquen. A més, de la manera que passa majoritàriament: els que marxen ho fan lliures i, els que venen ens costen diners.
Sobre aquestes tres potes entenc que s'ha de construir el Barça del futur. I, si algun candidat creu que les potes han de ser d'una manera diferent, que ho digui. Però que ho concreti. Què i com ho farà. Ens ha de quedar clar a tots. El Barça és un Club de futbol i, de res serveix tenir molts beneficis si després el rendiment al camp no és l'esperat.
Jordi Pascual
Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada