Seguidors

Pàgines

dissabte, 6 de desembre de 2014

ELECCIONS AL BARÇA (III)Històricament, el FC Barcelona ha estat un Club multidisciplinari. Bàsqet, Handbol, Volei, Rugby, etc. han sigut esports on el nom del nostre Club ha estat present. En l'actualitat, fins a 12 modalitats diferents es practiquen al Club. D'elles, 4 són considerades professionals (Bàsquet, Handol, Hoquei Patins i Futsal), mentre que la resta són amateurs.
Les preguntes que es fa molta gent són: cal destinar tants diners a mantenir (en el cas dels esports professionals) unes activitats tant deficitàries per al Club? i, per altra banda, cal tenir tants esports diferents de tipus amateur en un Club tant professional com és el Barça?
Jo us diré que sí. A les dues. Comencem per les seccions amateurs. La darrera en desaparéixer va ser una històrica com era el beisbol.  La justificació era que el cost d'aquesta secció voltava els 400.000€/any i, donat que el Club tenia una "profunda crisi econòmica com a resultat de la Junta anterior", s'havien d'eliminar aquelles despeses que no eren necessàries. Bé, perquè tingueu una idea, portar Neymar i els seus familiars i amics per la presentació del jugador va costar (viatge, hotels, etc.), segons va dir el mateix ex-President Rosell en les seves declaracions davant del Jutge, 301.000€. Es a dir, en un parell de dies, ens gastem el mateix que costa el beisbol en un any. Sense comentaris.
Com el seu nom indica, són equips amateurs; és a dir, els seus practicants fan aquest esport perquè els hi agrada, i, no tenen una compensació econòmica que els permet viure d'aquest esport. Com a tal, es tracta que aquests esports serveixen per passejar el nom del Barça arreu. Competir. Res més que això.  Tants sponsors i partners i no sé quantes coses que tenim, no es pot buscar un de tipus més local que serveixi per cubrir part de les despeses que tenen? Al cap i a la fí, de quans diners (entre tots aquests esports amateurs) parlem? 5M€/any? Per un Club amb un pressupost global de més de 500M€, això vol dir l'1% del total. Per dir-ho d'una manera diferent: El que cobra (en brut), un jugador del nivell mitjà de l'equip de futbol és el que ens costen totes les seccions al cap de l'any. I, hi hauria moltes solucions senzilles, com implicar-hi els jugadors professionals, que servirien per aquests esports. Crec que no cal donar-hi més voltes a la qüestió.
Anem cap els esports "professionals". Equips preparats per competir al màxim nivell en totes les competicions. Equips que juguen la "Champions League" corresponent del seu esport i, que sovint estan a les finals i, les guanyen. Equips que costen molts diners cada any i, que ens diuen que son un forat sense fons. Que, per molt que s'intenti, mai podran donar beneficis. Segur? Algú s'ha mirat bé com funciona la NBA? Algú s'ha mirat bé com funcionen equips arreu d'Europa que no disposen d'un equip de futbol "mare" que dona el nom i moltes coses més? De la mateixa manera que venen molts Clubs d'arreu del mon a veure quin és el model de "La Masia" per portar-lo als seus Clubs i païssos, crec que nosaltres hauriem d'anar allà a veure què i com ho fan. Perquè, si Memphis Grizzlies, amb una capacitat al Fedex Forum de 18.000 espectadors té beneficis i, aquest Club només és dedica a això, haurem de començar a pensar com ho fan allà.
Ens han parlat de tenir sponsors globals per totes les seccions, de tenir un sponsor per cada equip, d'això i d'allò. El que no acabo d'entendre és que un Club com el Barça tingui tants problemes per poder posar un nom comercial a la samarreta quan, segons ens diuen, hi ha tants sponsors i tanta gent que vol invertir en el nostre Club. Alguna cosa no es fa bé. O no sabem vendre la marca "Barça" o, no sabem explicar que representen les diferents seccions o, el que sigui. El que és segur és que alguna cosa no fem bé.
Conjuntament amb la part purament esportiva hi ha l'explotació del recinte esportiu. El "Palau Blau Grana". Aquest ja fa anys que va quedar petit i antiquat. La Junta va posar en el mateix paquet de la reforma del Camp Nou la construcció d'un nou "Palau", quan això era una cosa que portaven al seu programa electoral. Si algú m'explica per quins motius ha d'anar a referendum una cosa que ja ens van dir que volien fer... A més, una de les premises per aquesta nova construcció és que l'Eurolliga de Bàsquet obliga a tenir pavellons amb un mínim de 10.000 persones de capacitat. Quina capacitat tindrà el nou "Palau"? Doncs, 10.000. Es a dir, sembla que la Junta no té gran interés (o no sap com funciona), en un gran recinte esportiu tancat. Més enllà dels partits, hi ha moltes activitats a fer en un Pavelló d'aquestes característiques. Potser ningú els hi ha explicat, però aquí també hi ha "Llotjes VIP", restaurants, etc. Es tracta, igual que el cas del futbol, d'oferir tota una mena de serveis, tant els dies de partits, com la resta de dies. La gent ha de tenir la necessitat de passar el dia a les instal·lacions del Barça i, si hi ha partit de futbol a les 8 del vespre, que no hi hagi un partit del que sigui a les 6, per la senzilla raó que la gent marxa inmediatament del Palau al Camp Nou. Ara, si tens el partit al Palau a les 5, potser hi haurà gent que anirà a menjar alguna cosa abans de canviar d'escenari. Obviament, això va lligat amb la política de preus de les concessions dels serveis de restauració. Amb els preus i serveis actuals, ni al Camp Nou, ni al Palau. Algú s'ha parat a pensar els ingressos que podria haver-hi amb un altre model de preus i servei?
Les seccions van molt relacionades amb l'explotació del "Palau". De fet, no hi ha, ens aquests esports, els ingressos que hi ha al futbol per matèria de televisió i/o entrades. Una de les coses a decidir és que volem fer amb els socis del Club i, la seva relació amb la resta d'esports. Evidentment, el primer que interessa és que la persona que vagi a veure el bàsquet o handbol sigui el soci del Barça. Però, com hem dit abans, hi ha un problema d'explotació. L'equip de futsal va jugar fa uns dies la "Ronda Elite" d'UEFA que dona accés a la "Final Four" d'aquests esport. Es va jugar al "Palau". Assitència d'espectadors? Inferior a 2.000. Alguna cosa no funciona. El mateix amb el básquet. Només hi ha el "Palau" ple 6 ó 7 dies l'any, quan juguem uns 40 partits a casa per temporada. Poc. Molt poc. Tenim, dins els diferents esports, alguns dels millors del món en la seva especialitat, però, normalment, el "Palau" és mig ple (o mig buit, com preferiu). Repeteixo: alguna cosa no funciona. Veus partits d'altres Clubs a les seves competicions domèstiques i els pavellons són plens. I, no parlem ja dels partits de "Champions". Entrades venudes molts dies abans de l'esdeveniment. Amb tants experts en Màrqueting, Noves Tecnologies, etc. no som capaços de trobar fòrmules per omplir un "Palau" que, com a màxim, té una capacitar d'uns 8.000 espectadors? Com omplirem un per 10.000 ó 15.000?
Tenim dos camins. O acceptem el model actual i, sempre ens queixarem que la despesa és insostenible o, comencem a mirar, de manera seriosa, què fan els altres, que omplen pavellons i tenen beneficis.
Jordi Pascual
Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada