Seguidors

Pàgines

dissabte, 26 d’abril del 2014

NO ES AIXO (III) (2)



Es diu que, tal com entrenes, jugues. Jo sóc partidari de la inversa: Tal com jugues, entrenes. Es a dir, si vols jugar d'una manera determinada, has d'entrenat d'AQUESTA manera determinada. Traduït: si el que volem és una joc POSICIONAL, amb POSSESSIO de pilota, això haurà de ser la base del nostre entrenament.
Per tal que ens entenguem, hem de saber distingi entre "Rondos" i "Jocs de possessió". Els "Rondos" són jocs de superioritat numérica (4v2, 6v3, etc), on els posseïdors de la pilota estan bàsicament per la part de fora i, els que la volen recuperar, per dins, tal i com es veu en la figura següent (4v2):
Els "Jocs de possessió" estan basats en la igualtat numèrica o, lleugera superioritat de posseïdors, normalment, amb l'ajut de "comodins", és a dir, jugadors que van amb l'equip que té la possessió de la pilota. Els jugadors no tenen sempre “posicions”, tot i que pot haver-hi que si, com els comodins.
Aquest exemple és 4v4+3C, és a dir, 2 equips de 4 jugadors, amb 3 jugadors que van amb aquell equip que té la pilota.
Tradicionalment, els “Rondos” s’han associat a escalfaments i similar. No obstant això, si ens mirem bé el 4v2 anterior podem suposar que el jugador de la part inferior és el Porter; els dos que hi ha per fora, els Centrals i, el de la part superior, el Mig Centre. Però, podem pensar que el de la part inferior és el Mig Centre, els dos que té als costats, els Interiors i, el de dalt, el Davanter Centre. Més opcions? Doncs, Extrem Esquerra (dalt), Lateral Esquerra (esquerra), Interior Esquerra (dreta) i Mig Centre (baix). Una diferent? Interior Dret (dalt), Lateral Dret (dreta), Central Dret (baix) i Mig Centre (esquerra). I així, podem anar posant jugadors i posicions. Es a dir, que a partir d’un “Rondo”, tenim moltes situacions que es donaran en un partit. Tant senzill com això. Similar a aquest, però amb tots els jugadors en tenim un altre:
Aquest és 6+4v6+4. L'equip amb possessió treballa amb 10 jugadors, en la disposició clàssica d'1-4-3-3; l'equip defensor ho fa només amb 6 jugadors, en formació 1-4-2-3-1, sense els 4 defenses. Quan l'equip groc recupera la pilota, ha de buscar passar als 4 jugadors que estan fora, per posar-los en joc i, al mateix temps, fer que els 4 defenses de l'equip vermell hagin de sortir, per tornar a tenir el 10v6.
Una cosa que caracteritza a aquesta mena de jocs és el nombre de tocs. Si el que es vol és que la pilota vagi ràpida, això s'ha de fer als entrenaments. I, els "Rondos" tenen com a base que es juga a 1 ó 2 tocs. No més. Velocitat i velocitat de la pilota. I, això implica concentració i intensitat. Si això no hi és, el contrari recupera i, et toca córrer darrera la pilota per recuperar-la.
Anem als "Jocs de possessió". El que hem posat abans (4v4+3C), és un "clàssic" dins el que és el treball a l'1-4-3-3. Cada equip té 2 Centrals i 2 Interiors; els 3 comodins representen els 2 Laterals i el Mig Centre. Així, l'equip que té la pilota disposa dels 4 Defenses i els 3 Migcampistes. Els Laterals no poden entrar dins el quadre de joc. Són per donar suport a qui té la pilota. Aquí, el joc ja és lliure de tocs i, els jugadors poden passar o conduir en funció de la situació. Ens trobem en una situació de 4v4 amb els tres suports (1 per dins i 2 per fora)
Un altre tipus de joc molt utilitzat és aquest:
Aquest és 6v4+4. Els jugadors vermells juguen sempre per l'interior. Els 4 jugadors grocs interiors han de recuperar la pilota. Quan ho fan, disposen dels 4 suports exteriors. Això permet donar amplitud i profunditat, al mateix temps que serveix com a joc per "recuperacions": en el moment en què recupero la pilota, he de jugar inmediatament amb 1 jugador exterior. Amb això, el que es fa és treure la pilota de la zona de perill en el moment en què es recupera.
Hi ha altres opcions, com els jocs de 4v4 (ó 5v5)+2P. Per què, aquests? Una raó molt simple. La majoria de jugades en un partit inclouen 4-5 jugadors per equip participant directament en la jugada. La resta de l'equip atacant sol donar equilibri i, la resta del defensiu no participa, en ambdós casos, per estar lluny de la pilota.
Aquesta mena de jocs permeten moltes variants: jugar a un nombre de tocs determinats, fer un mínim de passades abans de poder xutar, tenir comodins per les bandes per donar suport o centrar, etc.
Hi ha moltíssimes variacions tant de "Rondos" (3v1, 4v2, 5v2, 5v3, 6v3, 8v2, etc.), com de "Jocs de Possessió" (4v2+2, 6v3+3, 5v5+2C, 4v4+4C, partits com els de 4v4+2P, etc.). Totes aquestes activitats (o similars), s'han fet a "La Masia" durant molts anys i, pel que sé, es continuen fent. El que ja no sé és si el 1er equip ho continua fent i, per això es jugui de manera diferent
Però, es molt possible que no sigui això, companys, que no sigui això.
Jordi Pascual
Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada