Seguidors

Pàgines

dijous, 15 de maig del 2014

INTENSITATS I METODOLOGIES



Quan vaig començar el bloc, tenia la idea d’anar parlant de coses de futbol. D’aquelles que, com entrenador, em preocupen o, que he viscut.

Tots sabeu que jo sóc seguidor del Barça. Els aconteixements dels darrers mesos han fet que hagi escrit molt sobre el què passa allà i, no sobre coses purament de futbol. Ara, amb el que ha aparegut avui a la premsa, tinc l’ocasió de parlar d’una de les coses de les que menys se’n parla: la metodologia d’entrenament.

D’acord amb el diari “El País”, els jugadors del Barça creuen que la metodologia de treball del Tata Martino és anticuada i, que no hi ha intensitat. Ha sigut dir això i, internet s’ha omplert “d’experts” que han gairebé coincidit tots en què aquest ha sigut el gran problema del Barça d’aquest any.

Anem a pams. La intensitat, en qualsevol exercici o activitat, la posa qui fa l’exercici. Intensitat no significa anar el més ràpidament possible d’aquí cap allà ni, saltar més alt que ningú. Intensitat és fer l’esforç necessari perquè l’activitat vagi bé. Hi ha jugadors més ràpids que altres (per natura) i, d’altres que salten més que altres (també per natura); per tant, si un jugador va més lent que un altre, no té perquè ser un tema d’intensitat. Poden ser moltes altres coses.

M’explicaré. Imagineu un típic “rondo” de 4v2. No hi ha desplaçaments dels jugadors en possessió. Per tant, no hi ha intensitat, segons alguns. Es això, no? Doncs, no. Intensitat, en aquest cas (i, en qualsevol altre), és posa el màxim esforç i concentració perquè la passada al company surti bé. La intensitat és fer el treball ben fet. Imagineu un altre exemple. Un jugador que rep una passada d’un company i, es troba davant el porter. Fa un toc suau, però precís, que posa la pilota lluny del porter contrari i, fa un gol. Direm que no ha sigut intens pel fet que era un toc suau? Segur que no.

Es a dir, pot ser tant intens un exercici de 6v0, com un de 5v5. Així de clar. I, si el jugador no és intens, hom suposa que hi ha un entrenador que demanarà la intensitat que calgui, no?

De metodologies de treball n’hi ha diverses. Algunes parteixen de la “forma física”. Altres, del treball “analític”. Altres, tenen la tàctica com a component principal. No entro a valorar quina és millor o és més adequada. Us diré que, a Martino l’acusen de ser “antic”. Recordo que, quan Carlos Queiroz era l’entrenador del Madrid, els jugador es queixaven que els seus mètodes eran molt moderns i, quan va arribar Juande Ramos, els jugadors preferien els seus mètodes més “tradicionals”. Però, el mateix Juande Ramos va ser titllat de “modern” als Spurs, per voler controlar els àpats (entre altres coses), dels jugadors.

Ancelotti, per exemple, fa un escalfament pre-partit molt similar al que fa Martino. L’argentí és un “antic”. De l’Italià, ni paraula. I que quedi clar que no és un retret. Es una constatació. Es parla molt de la “forma física” dels equips de Mourinho, quan tots sabem que Mou entrena seguint la Periodització Tàctica i, com ell mateix ha dit moltes vegades, no fan “preparació física”, donat que això no existeix en aquesta Metodologia. Si un veu els equips de Guardiols, Simeone, Klopp o Rodgers, tots ells tenen un estil clar i definit de joc. La intensitat aplicada és molt alta en tots els casos. Crec que cap d’ells fa servir la mateixa metodologia.

Penseu una cosa. Al futbol està gairebé tot inventat. Els exercics que es poden fer són més o menys similars per tothom: Exercicis de passades, de finalització, del que vulgueu. La mateixa activitat pot fer-se amb diferents metodologies. El que variarà son dues coses: L'objectiu final que volem assolir amb aquest exercici (perquè un mateix exercici pot servir per moltes coses, en funció de l'entrenador) i, la intensitat. 4v4 és el mateix a tot arreu. En funció de l'objectiu desitjat, ajustarem l'espai, el nombre de tocs a la pilota, les regles que posarem, etc. Ara, si no hi ha intensitat, l'exercici no serveix per res. Però, és igual si l'exercici parteix d'una metodologia integrada, d'un "microcicle estructurat" o, de "periodització tàctica". El mateix exercici, amb les mateixes condicions, amb els mateixos jugadors tindrà èxit o fracàs en funció de la intensitat que hi hagi.

I,això em fa preguntar-me: Segur que la intensitat és un problema de metodologia?

Jordi Pascual

Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada