Seguidors

Pàgines

dissabte, 12 d’abril de 2014

NO ES AIXO (I)No és això, companys, no és això, diu la cançó. No és ni el que ens havien dit, ni el que ens haviem imaginat. El Barça va ser eliminat de la Champions per l'Atlético de Madrid. Això, era una cosa que podia passar. També podia passar que tot es resolgués per un gol de diferència, donada la igualtat que haviem vist en els enfrontaments anteriors. Ara, no crec que ningú s'imaginés que veureim aquella primera part que no va acabar 3-0 pel pals, perquè oportunitats, gana i futbol el va posar l'Atleti. Nosaltres, anar mirant.

"Perdonaré la falta d'encert, però no que no s'esforcin", va dir aquell que ara tornarà a estar en una semifinal de Champions. El problema és que ho farà dirigint al Bayern. Algú vol apostar que si estigués aquí la cosa seria molt diferent? Ni millor (tot i que és molt possible), ni pitjor (no ho crec), però diferent, molt diferent (això, segur).

Aquest Barça juga de manera diferent a com ho feia. Tret de quatre partits, curiosament, aquells que s'han resolt d'una manera més solvent, on l'equip ha tornat a agafar el vell manual, hi ha molts punts de desacord entre el Barça actual i aquell que va passar a la història.

El que passa, però, és que moltes de les culpes són pels jugadors. Que si Xavi és vell, que si Alves no centra una bona pilota i defensa pitjor, que si Cesc encara està a Londres, que si... , i Valdés, la culpa és de Valdés. I de Messi.

De Valdés no crec que valgui la pena parlar gaire. Pero en parlaré. Es de justícia. L'han ignorat i maltractat aquí i allà. Es el millor porter de la història del Club, amb permís de Ramallets. Té 3 Champions, unes quantes Lligues, Trofeus "Zamora" i el que vulgueu. I, fins la lesió ens havia salvat un bon grapat de partits. Però, no. Un periodista recorda l'error contra el València. No recorda, però quants gols fets s'han fallat davant porteria. Ni recorda tots els punts que ens ha donat en tots els anys que fa que és la porteria del Barça. Un altre periodista diu que entre els culpables (entenent els que no estan fent una bona temporada), hi ha Valdés.. i Bartra!! Pobre Marc, que ha jugat menys que jo. I que l'assenyalin com responsable del què passa. Un tercer, més plagiador que periodista, fa anys que va perseguint Valdés. Sense comentaris. No val la pena.

Anem als jugadors:
Algú s'ha plantejat que Xavi és un jugador per fer córrer la pilota i, no per córrer darrera la pilota? Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que Alves és un lateral molt ofensiu, al que s'ha de donar cobertura per permetre les seves arrivades? Abans la cobertura la tenia a 10m. Ara la té a 30. Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que Messi necessita la pilota al peu, per associar-se amb Xavi i Iniesta i, crear superioritats? Ell no necessita espai per córrer. Ell necessita la pilota per jugar i, ja li crearan l'espai. O se'l farà ell mateix. Però amb la pilota. Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que Busquets és l'home que dóna l'equilibri i la primera passada per sortir de la pressió adversària i, no és l'home que, simplement, destrueix el joc dels adversaris? Quantes pilotes recuperava abans a 15-20m. de l'area contrària? Quantes, ara? Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que Cesc no és ni Xavi, ni Iniesta? I, per tant, juga de manera molt diferent a aquests dos? Cesc pot fer moltes coses. Té joc, té gol. Però és diferent. Molt diferent. No té el "tempo" de Xavi, ni la "màgia" d'Iniesta. Però té moltes altres coses. Algú sap com aprofitar-les?. Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que Pedro necessita espai per córrer i, que Alexis necessita contraris per driblar? Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat quin és el paper de Neymar? Ha de ser el nou Messi? Ha de ser el segon "crack" després de Messi? Pot jugar de "9"? De "fals 9"? Té més de Ronaldinho que d'Iniesta? Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que el problema no és la pressió alta, sino la pressió sobre la pilota? Decidir a quin lloc i com. Recordeu Mourinho i l'Inter a San Siro. Pressió sobre Xavi en quant passava la ratlla de mig camp. Pressió a les bandes 15-20m. després de mig camp. La pressió es fa amb l'equip ben junt. Aquí o allà, peró junt. Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que els defenses no són els 4 del darrera? Que els defenses són tots? I, que si moltes vegades estan perduts i venuts la culpa no és únicament per ells mateixos, sino, per un desajustament general? Penseu-hi.
Algú s'ha plantejat que la intensitat i la concentració es treballen? I, es treballen amb intensitat i concentració. Penseu-hi.

Tot això no és una crítica a Martino, que també ho és. Es una crítica a tothom: als Jugadors, que moltes vegades sembla que no recordin quina samarreta porten. A l'Entrenador i Cos Tècnic, que sembla que no tenen solucions quan la cosa va malament i, són incapaços de corregir sobre la marxa. A la Direcció Esportiva, que no té solucions pels problemes de baixes ni, sembla que sàpiga quina és la seva feina (d'això en parlaré a la propera entrada). A la Junta, que sembla que la seva gran preocupació és, només, tenir un Estadi amb el millor hospitality del món. I, a nosaltres, socis i seguidors, que moltes vegades només veiem el jugador que fa el gol i, no veiem res del procés per fer aquest gol. I parlo en plural, perquè a mí també em passa de vegades. I l'entorn, el famós entorn. Aquells que escriuen als diaris o parlen a ràdios i televisions i, no saben distingir un "orsai" d'un "penal", ni un "central" d'un "extrem" i, que parlen de Lleis i Reglaments sense haver-ne llegit cap.

Ja ho he dit abans: No és això, companys, no és això.

Jordi Pascual

Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

P.S. Aques post és la primera part d'una trilogia. La segona part parlarà sobre l'Organització de la Direcció Esportiva (aplicable a qualsevol Club) i, la tercera serà el post sobre el Joc Posicional que fa dies vaig dir que faria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada