Seguidors

Pàgines

dijous, 9 de maig de 2013

TAL COM JUGUES...Ja ho he dit alguna vegada, però avui ho faré de manera més extensa. Durant molt temps, s’ha dit, i es diu, que “tal com entrenes, jugues”, fent referència a que, allò que es treballava i com es treballava als entrenaments es veia reflectit als partits. Avui, per mí, la situació s’ha invertit i, hem passat a “tal com jugues, entrenes”.

Què vol dir això? Bé, molt senzill: Si volem que el nostre equip jugui d’una manera determinada, haurem d’entrenar d’una manera determinada. Es a dir, per què s’han de fer “Rondos” i “Jocs de possessió” quan l’equip juga al contraatac o amb un joc directe? O, Per què hem d’assajar jugades on el lateral passa al mig i aquest a l’extrem per centrar, si això no ho farem al partit?

Fa uns dies llegia en un bloc sobre l’ús (i l’abús) dels Jocs en Espais Reduïts (SSG en anglès); aquests JER-SSG són la “moda” ara i, no ets un bon entrenador si no els fas servir. Però, quins hem de fer servir, si ho fem? Doncs aquells que serveixen per la teva manera de jugar. Un exercici amb molta pressió quan després no pressiones quan perds la pilota no té cap sentit. Un exercici per sortida de pilota del darrera quan després no juguem així, tampoc té cap sentit. Un exercici on el nostre davanter centre remata de cap la centrada de l’extrem, quan no tenim extrems que facin aquesta centrada, tampoc té sentit. I, així, tot el que vulgueu. 

Qualsevol tipus d’exercici o activitat que estigui relacionada amb la teva manera de jugar és bona. Qualsevol tipus d’exercici o activitat que NO estigui relacionat amb la teva manera de jugar és dolenta. Amb independència si parlem de JER-SSG, Automatismes, Jugades preparades, etc. No té res a veure, això.

La pregunta que ens hem de fer quan preparem les nostres sessions no és Què farem?, si no, Per què ho farem? Per què aquesta activitat i no aquella? Per què em serveix aquest exercici? Per què no em serveix aquell? Perquè tot ha d’anar lligat al nostre model de joc. Per això, només, que ja és prou.

I, els exercicis han d’incloure, en la mida del possible, els 4 moments del joc (Atac, Defensa i les dues Transicions). Per mí, no te massa sentit aquells exercicis on els atacants han de fer gol i, quan els defenses rebutgen la pilota, l’exercici acaba i, tornem a començar la jugada d’atac. Però, i al partit? Què volem que es faci? Perquè si el que volem es que els defenses només rebutgin la pilota, ja està bé el que fèiem. Ara bé, si volem sortir en contraatac o, volem que els defenses surtin jugant des del darrera, haurem de fer que això estigui present als entrenaments, o no? I, a més, si volem que la pilota vagi cap el centre o cap les bandes, haurem de posar aquesta “condició” a l’exercici. Si no ho hem practicat abans, difícilment ho veurem al partit.

I, tot això, ve del mateix lloc: de tenir un model de joc clar i definit. De saber què volem fer en cada moment del partit, amb la pilota o sense ella. Al nostre camp o, a camp contrari. A la nostra àrea o, a la del rival. Si això no ho tenim clar, difícilment podrem preparar les nostres sessions d’entrenament de tal manera que estiguin en línia amb la nostra manera de jugar. El “model de joc” és el punt de partida de tot. Sense “model de joc” no hi ha res.
Tal com jugues, entrenes. Si no saps com jugues, difícilment sabràs com entrenar.

Jordi Pascual

Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada