Seguidors

Pàgines

dilluns, 9 de juny de 2014

L'ART D'ESPIAR (I)Una de les feines més complicades dins el fútbol és l'scouting. Bàsicament, hi ha dos tipus. Un és veure els equips rivals per saber què fan i, poder-ho contrarrestar el dia que juguem contra ells. El segon, és el de jugadors. Parlaré del primer i, deixaré el segon per una propera entrada.
Avui en dia existeixen moltes aplicacions informàtiques que permeten analitzar un partit i, fer-ne un resum ràpid agafant aquelles jugades que ens interessen més. Fins i tot inclouen tractament de textes que permeten fer una bona presentació del partit en questió i, que els jugadors sàpiguen què es trobran en aquest partit.
Això, però, té dos problemes. El primer és que aquesta mena de programes acostumen a ser cars i, no tots els Clubs els poden tenir. El segon és que per lligues i categories menors els partits no es solen gravar i, per tant, aquí és on intervé, de manera molt directe, el treball de l'scout.
Quin són els passos a seguir? Què hem d'ensenyar al nostre entrenador? El que posaré ara és un model.
1) Les dades del partit: Equips, dia, hora, competició (Lliga, Copa, Competició Europea, etc.), condicions de temps (Temperatura, sol o pluja, vent, etc) i terreny de joc (Herba curta, alta, artificial. Humida, seca, enfangada). Assistència d'espectadors i tipologia dels mateixos (Silenciosos, cantarins, respectuosos, agressius, etc.)
2) Alineacions i substitucions. Minuts i raons (lesió, fatiga, canvi tàctic)
3) Sistemes emprats, amb les variants (per lesió, expulsió, per canvi, per canvi del contrari, etc. i, quan s'han aplicat)
4) Anàlisi de l'equip en atac. Joc combinatiu, directe. Jugant des del darrera. Amb sacada llarga del porter o d'un defensa. Combinacions curtes o llarges. Us dels extrems o laterals. Davanter centre estàtic o mòbil. Centrades. Tipus d'elles. Segones jugades. Moviments de creació d'espais. Jugadors claus en la construcció del joc. Posicionament de l'equip en acabar jugada.
5) Anàlisi de l'equip en transició defensiva. Tipus de transició. Amb intent de recuperar pilota un cop es perd o no. Si es fa l'intent, quins jugadors i com i, com replega la resta de l'equip. Si no es fa, com és el replegament de l'equip després de la pèrdua.
6) Anàlisi de l'equip en defensa. Defensa zonal, individual, mixta, combinada. Distàncies entre línies. Quins jugadors segueixen a quins. Quins no segueixen mai. Com tanquen el camp. Com pressionen al posseïdor de la pilota. A quines zones (bandes, centre). Ajudes.
7) Anàlisi de l'equip en transició ofensiva. Sortida segura de pilota. Sortida en llarg. Per banda. Pel centre. Quants jugadors. Què fan aquells que no participen.
8) Anàlisi per línies i jugadors: Porter. Defenses. Mitjos. Davanters. Reserves. Punts forts i febles. Per dalt. Per baix. En espais curts o llargs.
9) Estratègia. Sacada de centre, de banda. Prop de porteria pròpia. Prop de porteria contrària. Faltes. Mig camp propi. Mig camp contrari. Laterals. Centrades. Córners. Nombre de jugadors que participen a les jugades. Vigilàncies defensives.
10) Altres punts d'interès.
Obviament, tot això ha d'anar acompanyat dels gràfics necessaris on es vegin totes aquestes circumstàncies. Com hem dit, de molts d'aquests partits no disposem de video del mateix, per la qual cosa l'entrenador ha de tenir el màxim d'informació possible a partir de la visió de l'scout. Per altra banda, aquest informe ha de ser prou llarg per donar el màxim d'informació, però, prou concentrat perquè la seva lectura no és faci pesada. Penseu que aquesta informació s'ha de transmetre als jugadors i, si l'entrenador no pot assimilar tot el que es diu, difícilment ho podrà transmetre als jugadors i, preparar durant els entrenaments les accions necessàries.
També heu de pensar que no tots els entrenadors són iguals i, no tots voldran la mateixa quantitat ni el mateix tipus d'informació. Alguns volen saber més sobre com defensen que sobre com ataquen. Altres, volen molta informació sobre estratègia, etc. Es molt important, a l'hora de fer un informe d'aquesta mena, saber què és el que vol l'entrenador i, al mateix temps, què podem considerar més important.
Com gairebé tot en el món del futbol, l'scouting i anàlisi del contrari s'ha convertit en una especialitat més. I, és molt normal que molts entrenadors disposin al seu staff d'un responsable per aquesta feina. Quant més podem saber del contrari, millor per nosaltres.
John Le Carré va fer un art de l'espionatge als seus llibres. Aquests "espies" d'avui continuant donant informació que serveix per guanyar o perdre guerres... futbolístiques, afortunadament, tot i que "El futbol no és una questió de vida o mort. Es molt més important que això"
Jordi Pascual

Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada