Seguidors

Pàgines

diumenge, 19 de gener del 2014

LA REFORMA DEL CAMP NOU



Demà dilluns, 20 de gener de 2014, la Junta Directiva del Barça es reunirà i, segons sembla, hi haurà una decisió sobre el futur del Camp Nou: Reforma o nou Estadi. De moment, els arguments que han aparegut a la premsa els podria signar un nen de 4 anys: "Si es va demolir San Mamés, per què no el Camp Nou?", "Serà molt més còmode", "Aquest és molt vell", "Les obres de remodelació serien un inconvenient pels socis", etc. El fet és que, però, no s'ha dit res sobre què serà aquesta reforma: ni què es farà, ni com es farà. L'única cosa que sabem és el preu aproximat: Reforma: 600M€; Nou Estadi:1200M€.

No entraré a valorar el que va dir la Junta quan les eleccions sobre reformes i similars. No és la meva idea. Vaig molt més a què i per què, segons el meu punt de vista caldria fer per adaptar el Camp Nou a les exigències actuals.

El primer que cal tenir en compte és que els Estadis de fútbol tenien com a "leit motiv" veure partits. Res més. Això ha canviat: ara, són llocs per fer-hi negocis o, portar-hi la família a passar el dia. Per tant, el que cal és que la gent estigui 1-2 hores abans i, marxi 1-2 hores després del partit.

He estat en uns quants Estadis a Europa. La primera cosa que té el Camp Nou a favor és l'immens espai que hi ha al voltant del que és la construcció en sí mateixa. Ni Alvalade XXI, ni Saint Jakob, ni Old Trafford, ni l'Aviva (Dublin), etc. el tenen. L'explanada que hi darrera la zona de "Lateral" (en front de la Tribuna principal), no la té cap d'aquests estadis. I, això s'ha d'aprofitar. Recomano que, qui pugui vagi a Oslo, al seu Estadi Nacional, on, per cert, el Barça va jugar aquest estiu, i podrà veure que, fins i tot, hi ha un Hotel darrera el camp, que es comunica amb aquest i, es fa servir per les concentracions de l'equip Nacional. Era un lloc per tenir una idea molt clara de les coses que es podrien fer amb l'espai al voltant del camp.

Després, tenim els baixos de l'Estadi. A tots aquests llocs, aquesta zona és plena de botigues, bars i restaurants. Però, al Camp Nou, els baixos només són per accedir a les localitats i, moltes de les portes están tancades (per allò de l'estalvi). No es podrien reorganitzar aquests espais? S'eliminen les portes sobrants, es posen 4-5 portes juntes i, s'aprofita l'espai que hi queda.

Anem a dins. A la zona de Lateral (que és la que conec millor), històricament hi havia 22 seients per fila. Era correcte. La Junta anterior (Joan Laporta), va decidir posar-hi 1 cadira més per fila. Són 23. Ara és força incòmode (estret). El pitjor, és que la Junta actual (Sandro Rosell), no ho ha modificat. Si volem comoditat, 21 seria un nombre molt adequat i, amb 20 seria més que fantàstic. Avui en dia, no et pots ni moure sense donar un cop als veïns de seient.

Tenim després tota la zona interior del Camp Nou, sota i darrera les graderies. Avui (i des de sempre), només hi ha 4 bars amb uns preus desorbitats i, unes qualitats i quantitats de producte que no estan a l'alçada del què són els Estadis moderns. A tots aquests llocs que hem dit (i molts més), tota aquestes zones són tancades, amb Restaurant i Bars amb cadires i seients, on la gent pot parlar tranquilament abans i després del partit. On es pot menjar (entrepans, dinars, etc.), assegut còmodament i, amb uns preus (tenint en compte el diferencial de nivell de vida entre la majoria d'aquests païssos i el nostre), força més assequibles que aquí. Però força més. I continuen sent llocs de pas per anar d'un costat a l'altre del camp. Es a dir, que la funció de passadís no es perd. Aquest és l'espai més desaprofitat al Camp Nou i, el més aprofitat a qualsevol altre lloc. Tenint en compte que el Camp Nou té tres nivells, imagineu la quantitat d'espai mort que hi ha a l'Estadi. Per cert, aprofitant això, es podrien fer uns WC molt més adequats. Els que hi ha avui en dia els milloren molts camps de la 3ª Divisió espanyola.

En l'epoca de Núñez es van fer unes Llotjes a la zona de la 2ª graderia. A molts d'aquests Estadis que hem dit, aquestes zones per Sponsors i similars disposen d'un espai previ, on aquesta gent pot seure tranquilament i fer els seus negocis o, xerrar del què convingui. Com estem dient, es tracta d'aprofitar tots els espais. Que caldrà enderrocar escales o canviar-les de lloc? Fem-ho. Reorganitzar els espais interiors és, com ja s'ha dit, el gran problema del Camp Nou.

A la Tribuna principal, darrera les banquetes, hi ha una mena de "Llotja VIP", donat que la capacitat de la Llotja principal no és gaire gran. A tots els camps que conec, aquestes zones estan situades a la part del darrera, no al davant. Bàsicament, per dues raons. Una és que, si plou, la gent no es mulla. La segona, que tenen accés al Bar on poden estar tranquils prenent alguna cosa i mirant el partit si convé. De nou, aprofitament d'espais interiors.

Queda un punt del qual també s'ha parlat moltes vegades: Cobrir o no cobrir tota la graderia de l'Estadi. Jo en sóc partidari. Primer, que quan plou o fa fred s'està molt millor. I, si estem parlant de comoditats per la gent que va a veure el partit, aquesta és una. Es cert que aquí no tenim el temps que tenen a tots aquests llocs situats molt més al Nord, però aguantar la pluja, quan no pots ni obrir el paraigues perquè molestes al veí (tornem als 23 seients)... La segona raó és l'efecte sonor. Qualsevol d'aquests camps que he dit són una increíble caixa de ressonància. Una de les raons que fa que escoltar el "You'll Never Walk Alone" a Anfield o Celtic Park, o els càntics dels seguidors de Borussia al Westfalenstadion posi els pels de punta és el maravellós efecte sonor, doncs els crits de la gent reboten a la coberta i tornen cap el camp, multiplicant l'efecte. Al Camp Nou, molt del soroll se'n va cap l'aire. I, segurament, els veïns també ho agrairien, doncs sortiria molt menys soroll cap l'exterior.

De tot això, però, no s'ha explicat res. Només que la reforma portarà molèsties als socis. Això ja ho sabem tots. Però, si no s'explica què i com es vol fer, dona la impressió que aquesta és l'excusa per fer un nou Estadi.

I, si s'ha de fer de veritat, que es faci. Però, sembla que no hi hagi interés en adaptar el Camp Nou als estadis europeus. Sembla que hagi de ser nou, sí o sí i, no compro això. Que ens ensenyin tots els plànols, estudis, etc. que, al cap i a la fí, com ja he dit moltes vegades, els "amos" del Club sóm nosaltres, els Socis.

Jordi Pascual

Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada