Seguidors

Pàgines

diumenge, 26 de gener de 2014

JO VOTARE NO, PERO POTSER TOCA VOTAR SIDes de dilluns (20-1-14), quan vaig escriure el darrer post explicant les meves raons per votar "NO" a la reforma del Camp Nou, els fets han anat a velocitat de vertigen. Rosell va dimitir com President el dijous i, divendres, el nou President, Josep Maria Bartomeu, explicava les xifres de contracte de Neymar que, al cap i la fí, i ens diguin el que ens diguin, ha estat la raó d'aquesta dimissió. Més enllà d'això, no són acceptables, sota cap concepte, les amenaces que ha rebut Rosell i la seva família. La violència no té mai justificació.

Rosell i Bartomeu s'han enrocat en els 57,1M€ com a preu final de la venda de Neymar al Barça. D'aquests, 17,1M€ són pel Santos (l'equip on jugava Neymar) i, 40M€ per una societat propietat dels pares de Neymar (N&N), que té els drets de decidir, segons ens van explicar, on havia de jugar Neymar un cop acabat el seu contracte amb l'equip brasiler.

Que ho pintin com vulguin, però els 10M€ de "prima de fitxatge" i, els 2,7M€ de comissió a l'Agent del Jugador (el seu pare), formen part del traspàs. Es a dir, que el preu directe del traspàs de Neymar és de 69,8M€. Traduït, vol dir que la Junta ens ha enganyat. Així de clar. Però, hi ha més. Hi ha tota una sèrie de contractes amb diferents societats de la família de Neymar que, si el jugador no hagués firmat pel Barça no existirien. D'aquí uns dies en parlaré d'un d'ells (els 400.000€ anyals per fer scouting). Tot plegat, fa que el preu final d'aquest fixatge vagi cap el voltant dels 90M€, ho diguin com ho diguin.

Segons va explicar Bartomeu, el jugador cobrarà 8,8M€/any (44 en total) inclosos els premis per títols (Garantits els guanyi o no. A quina empresa paguen els objectius encara que no els assoleixis? Demencial i vergonyós), amb un premi adicional de 2M€ si el jugador és finalista als Fifa World Player.

Tot plegat fa que Neymar, agradi o no agradi, cobrarà, per jugar al FC Barcelona, una quantitat propera als 100M€ per les 5 temporades que ha de jugar. 20M€ per temporada. Ho vulguin explicar com vulguin. Perquè ningú s'empassa, més enllà de les questions legals de si els 40M€ rebuts són declarables fiscalment d'una manera o altra, que aquests diners, més la prima de fitxatge, aniran, d'una manera o altre cap a Neymar.

I aquí és on comença l'espectacle. Messi ha de renovar el seu contracte i, segons s'ha repetit i és lògic, ell ha de ser el jugador més ben pagat de la plantilla. 12M€/ temporada? 15? O potser 25?? Perquè clar, suposo que el pare de Messi, vist el que s'ha vist, també demanarà els 40M€ que ha rebut N&N. O potser en demanarà 50. No ho dubteu.

I vindrà Iniesta, a qui se li va dir que seria el segon jugador millor pagat de la plantilla. Si Messi, d'una manera o altra, cobrarà 25M€ i, Neymar uns 20M€, és lògic esperar que Iniesta estigui pels 22-23M€. Es a dir, que entre 3 jugadors, cobraran prop dels 70M€ i, se'n va més del 10% del pressupost GLOBAL del Club. Poca broma.

Més coses. Hi ha un demanda pendent pel tema de la façana de la nova Masia. La demanda és de 100M€ que, segons em van explicar, s'hauran de provisionar comptablement, és a dir, constaran com pèrdues en el Balanç anyal.

Per acabar de fer-ho més complicat, hi ha el tema de "l'acció de responsabilitat civil" i, el fet que els directius estan obligats (per acord d'aquesta mateixa Junta), a respondre dels deutes que puguin deixar en acabar el seu mandat.

Tot plegat podria fer que, les pèrdues d'aquest any, màxim el que ve, siguin molt i molt altes. I, aquesta Junta acaba el seu mandat l'any 2016. Es a dir, que s'hauran de fer accions ràpides. I, per equilibrar aquestes pèrdues només hi ha dues opcions: o posar del patrimoni personal dels directius per cobrir el dèficit o, vendre. En el primer cas, no sé si tots els directius tenen (o voldran gastar), els diners necessaris (estem parlant, pel cap baix, d'uns 150M€), per cubrir aquest deute. I, si no volen posar-ho de la seva butxaca, s'haurà de vendre. I, el més fàcil de vendre són dues coses: el nom de l'Estadi (que, com sabeu, ja s'hi inclou en la reforma prevista) o,... Leo Messi. Si es venen a Messi tindran l'estrella que volien i que ells han portat com a l'única al Camp Nou. Com es pot vendre Messi sense que hi hagi una "guerra civil" al Barça? Ja ho faran. Ja ens vendran el que convingui: que si la oferta és irrenunciable, que si ens estalviarem tants diners, que si garantim el futur del Club, etc. No us preocupeu que, entre ells i la premsa que els hi segueix el joc trobaran la manera, com l'estant trobant fins ara de fer-nos creure qualsevol cosa.

Per altra banda tenim, d'aquí a poques setmanes, el referéndum/consulta sobre la reforma del Camp Nou. Fa uns dies vaig explicar les meves raons per votar NO a aquesta reforma (Jo votaré NO). Si la consulta és negativa, la Junta es veurà en l'obligació de dimitir, per molt que parlin que la consulta no és vinculant. No es pot dir que és el projecte més important del darrers 50 anys i, si es perd, continuar dirigint el Club. Hauran de plegar. I, com hem dit abans, amb una possibilitat de pèrdues molt altes que hauran d'assumir.

Però clar, amb quins diners es farà aquesta reforma si, el primer a fer serà cobrir el deute generat pel què hem dit abans? Impossible de fer. Per altra banda, no poden no fer la consulta, després que hagin insistit un i altre cop que la faran.

Per això, em temo que l'única solució és votar "sí" a la consulta, per tal que aquesta guanyi. Que guanyi el "sí", però que no es faci la reforma. Això permetria que la Junta actual pogués arribar al 2016 i, haver arreglat en bona part aquest deute, buscant altres solucions (que, honestament, no las veig per enlloc, més enllà d'aquestes vendes que hem parlat), però que sempre poden aparéixer.

Ens queda l'esperança que el judici amb MCM no es faci, cosa gairebé impossible. O que Messi i Iniesta rebaixin les seves pretensions. Més impossible, encara.

Per tot això, em temo que, si volem que el Club no quedi arruinat esportivament i sense nom a l'Estadi, no ens quedarà més remei que votar que "sí" a la consulta de reforma, que també comporta tenir un cognom a l'Estadi. Però, com a mínim, permetrà a la Junta buscar solucions, per evitar posar els diners de la seva butxaca i, continuar tenint a Messi, que no és poc. Votar "no" significarà la sortida en globus de la Junta, que potser podria ser el que més ens interessa, si ho fan prou ràpid sense tenir temps a vendre res ni, a fer cap disbarat més.


Jordi Pascual


Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada