Seguidors

Pàgines

dissabte, 25 de juliol de 2015

FINAL DE PARTIDA

Finalment, ja hem tingut eleccions al Barça. Bartomeu ha guanyat clarament i serà el President els propers 6 anys (en teoria, que tots coneixem com va aquest Club...)
Com que hi ha hagut molts anàlisis d'aquestes eleccions, crec que no importa que en tinguem un altre més. O sigui, aquí està.
BARTOMEU: El triplet i el trident. El triplet i el trident. I que tot funciona molt bé. I, el que no funciona, és culpa dels altres. Amb això i, el suport d'una premsa indigna de tal nom (tret d'excepcions), que ha amagat als socis totes les questions "dolentes", ha tingut prou per guanyar. No ha presentat cap programa (aneu al seu web, a veure si el podeu trobar) i, tampoc li ha fet falta. Va demanar fair-play al gener, quan va dir que hi hauria eleccions a final de temporada, però ell, i els membres de la seva Junta s'ho han passat viatjant amunt i avall des d'aleshores en nom dels "actes del Club". No ha volgut anar a cap debat amb els altres candidats, llevat de l'obligat a TV3, que és l'essència de la democràcia. Ara bé, és l'escollit de manera majoritària pels socis i, si aquests pensen que el Club ha de ser això, és la seva decisió. Temps tindrem per comprovar si aquest Club es converteix només en un equip de futbol.
LAPORTA: Crec que es va equivocar tant en el timing com en l'estratègia. Va dir que es presentava a les eleccions a darrera hora i, va semblar que ho feia perquè ho havia de fer i, no perquè realment hi cregués. Tampoc va presentar cap programa concret (també, aneu al seu web), i, si un bon grapat de noms, la veritat, molt il·lusionants. El seu programa, com a tal, va ser "ho vàrem fer així i, així ho tornarem a fer si guanyem". Va semblar aquell estudiant que tot ho deixa pel darrer dia fiant-se de la seva memòria i, aquesta li falla a l'examen final. Tot i que, damunt l'escenari és el millor de tots amb diferència, el dia del debat va estar a un nivell baix, sense entrar pràcticament en el cos a cos amb Bartomeu (i, està claríssim que Laporta és molt millor en aquest sentit). Si vol continuar a la cursa, crec que ha de fer una profunda autocrítica i, començar a treballar des de zero.
BENEDITO: Va treure 8000 vots el 2010 i ara 3000. Vol dir això que la gent no li ha fet confiança o, que ha fet una mala campanya? Segur que no, però, Laporta no hi era al 2010 i, no tenia cap substitut clar dins el seu grup i, ara sí que hi era. Es molt possible que, sociològicament, els votants d'un i altre estiguin molt propers, tot i que, els models de Club defensats siguin força diferents. Va presentar les seves "100 propostes" com a programa i, moltes d'elles, la veritat, força interessants. S'ha passant 5 anys picant pedra per tot el país. De treballador, no crec que ningú li pugui dir res. No obstant, com ja he dit algun cop, crec que li falta alguna cosa per ser un líder mediàtic i carismàtic. Dubto que, després de 2 derrotes consecutives, pugui presentar alguna cosa més il·lusionant de cara al futur. Veurem.
FREIXA: Un programa força ben presentat (aneu al web, com tots els altres). Un grup de noms prou coneguts de l'afició, conjuntament amb un altre grup de "treballadors del futbol" desconeguts de la majoria del gran públic. No obstant això, ja vaig dir des del primer moment que la seva credibilitat, per mí, era nula. Ha estat els 5 anys amb aquesta Junta i, ara la critica a tort i a dret. "Tot es feia malament, els membres de la Junta no teniem informació..." Pregunto: Per què no va marxar, si així era? Si algun dia és capaç d'explicar-ho bé (ho dubto), podria ser un candidat interessant.
BATISTE: Jo respecto molt les idees de tothom, però, no puc arribar a entendre que un grup que només es presentava amb la idea de tenir la famosa "grada d'animació" i, que hi hagi preus assequibles per als desplaçaments als partits, hagi estat a punt de ser candidat. O, potser és això el que realment importa al soci. Que l'equip guanyi, no importa com i, que el podem anar a veure on sigui d'Europa.
FARRE: I, seguint el raonament anterior, aquest va quedar molt més lluny de poder ser candidat. I, en canvi, tenia un programa força interessant. Fins i tot, un sponsor que posava més diners que Qatar Airways! La part positiva, per mí, és que, ara que ja sap com funciona i què s'ha de fer, pot ser un candidat força interessant de cara a properes eleccions.
MAJO: Més enllà de la idea del vot electrònic, força ben explicada, no li compro res. Majó és aquella persona que va dir "Messi, millor calladet", quan l'afer Faus-Messi ("ese señor", recordeu?). Com Benedito, ja ha estat (i perdut), a més d'unes eleccions, cosa que entenc que no el fa per un futur.
FONT: El seu nom va sonar moltes setmanes com possible candidat i, finalment va decidir, per falta de temps, no presentar-se i, preparar les properes eleccions. Veurem què passa.
JUNTA GESTORA: No era cap candidat, però ho ha semblat. Han comprat, venut i traspassat jugadors durant el període electoral, anant molt més enllà del que diuen els Estatuts, amb l'excusa de "Ho demana l'entrenador". Innaceptable a un Club com el Barça.
Personalment, m'ha fet molt content veure com moltes de les idees que he anat posant en aquest bloc en els darrers mesos sobre el "Model de Club" i altres, han aparegut en molts dels programes dels candidats. No vull dir (que també podria ser), que algunes les hagin copiat. Al contari, el que em fa content és veure que, algú desconegut com jo no estigui tant lluny, en quant a concepte de Club i manera de fer les coses d'aquests que s'han presentat a les eleccions. També, sabeu que vaig estar dins el grup "Origen", que vàrem arribar a presentar un programa i, que finalment vàrem decidir no presentar-nos a les eleccions. Ara mateix, no sé si intentarem participar a les properes.
Sé que hi haurà candidats que llegiran això i altres que no. A alguns els hi agradarà i a altres, no. Es el que hi ha. En qualsevol cas, aquesta partida ha acabat i ara comença una de nova. Veurem què passa!
Jordi Pascual

Em podeu seguir a twitter: @JordiPascualP

5 comentaris:

 1. Com sempe, un article encertat i ben argumentat. Tanmateix, et proposo uns elements complementaris de reflexió.

  LAPORTA I BARTU, BARTU I LAPORTA. En Jan es pensava sortir del Barça amb l'Estelada i que el poble català el seguria com un sol home fins a Ítaca, conduit per seu cabdillatge carismàtic. No ha anat ben bé així. Doncs en aquestes eleccions va comparèixer a darrera hora de manera improvisada, sense projecte, després de mesos i mesos de no reunir-se amb socis. Estava segur de muntar un tsunami i arrossegar aigües avall els darrers rastres de l'herència Rosell. Al final, es va fotre de cap contra el sostre que tothom vèia menys ell, un cop tan fort com l'energia amb què va sortir a reventar-ho tot. Però ha quedat clar que hi ha molts més socis capaços fins i tot de votar Bartu per no veure'l a la presidència, que incondicionals laportistes i els antisandristes radicals sumats. I és que no s'entén el laportisme sense el sandrisme, ni a la inversa. Dues monedes del mateix muntatge, que es defineixen més per mútua oposició que per rigor i fiabilitat. L'imperi del vot en negatiu.
  És ben clar que algú havia fet molt bé els càlculs. La premsa amiga de Bartomeu no ha mostrat l'agressivitat habitual, ha retingut dossiers i fotos, i ha afavorit la bipolartizació tot donant aspecte de viu electoralment a Laporta. Els ha sortit rodó. Però es veu que Laporta no ho ha acabat d'entendre, per la seva actitud la nit electoral i les seves primeres declaracions després dels resultats.

  BENEDITO. Benedito no ha aguantat una bipolarització que interessava massa a tots els altres. A Bartomeu li interessava, perquè li concentrava el vot antilaportista, el vot que l'ha fet guanyador, al cap i a la fi. Va ser confirmar-se Laporta i pujar les expectatives de Bartu. O algú creu que es roben vots mútuament?.
  A Laporta, la bipolartizació li interessava perquè no podia perdre ni un vot contrari al sandrisme. I els mitjans de comunicació han fomentat aquesta sensació pels mateixos motius que a Bartomeu, i no per concidència. Benedito era l'únic capaç d'atraure vots dels dos fronts en què ara està dividit el barcelonsime, pel seu projecte de club, pel seu programa, pel seu comportament exquisit durant cinc anys... Però no hi podia fer res davant aquestes forces. Per cert, que sigui o no mediàtic no depèn d'ell, ni del seu equip, ni del seu carisma, com tu saps. I també saps els criteris i preferències que tenen els que poden decidir això i el que demanen a canvi als seus escollits. Pobre Barça.
  Però no cal patir per Benedito. La feina feta, feta està. Els socis que ha conegut en cinc anys se'n recordaran d'ell. El projecte és sòlid i el model de club és l'anhelat per molts barcelonistes. Quan acabi aquesta guerra tan absurda com convenient pels que maneguen els fils, arribarà el seu moment. Et diré més, hauria estat molt interessant veure què hauria passat amb els vots de Bartu si Laporta no hagués aparegut per fer-lo la salvació a ulls de milers de socis.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com totes les opinions, està subjecta a ser opinable.
   Gràcies per llegir-ho i comentar-ho!

   Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  3. Segur. ja et dèia que només són reflexions complementàries que proposava a tall del teu magnífic article.

   Elimina
 2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina