Seguidors

Pàgines

dimarts, 24 de setembre de 2013

EL DEBAT


Ni ha hagut prou amb què Piqué digués que el Barça, bàsicament a l’època Guardiola, era “esclau del tiki-taka” perquè s’hagi encès el debat sobre l’estil de joc del Barça.  Pautasso (l’ajudant de Gerardo Martino), va dir a la prèvia del Rayo-Barça de dissabte que, de vegades no calia ser tan ofensiu, que si el Barça guanyava per 2-0 davant el Sevilla es podia més o menys tancar al darrera i sortir a la contra. Per acabar-ho d’adobar, el Barça, després d’un munt de partits oficials, va tenir menys possessió que el seu rival, precisament contra el Rayo.

Primera consideració: algú li ha explicat al Sr. Pautasso a quin Club està? Què és el que volen els socis i afeccionats del Barça? Algú li ha dit que aquí no n’hi ha prou amb guanyar, i molt menys al Camp Nou?

Segona consideració: Han sigut precisament aquells mitjans més considerats “barcelonistes” (o sigui, molt propers a l’actual Junta), els qui han donat més raó a Piqué, que ja n’hi ha prou de tanta possessió i tanta passada, que cal jugar d’una altra manera. Curiosament, aquells mitjans que més van carregar contra Pep Guardiola en el seu moment. Casualitat? No crec. I, els disbarats que estic llegint darrerament als diaris no fan més que confirmar que molts parlen per no estar callats i, escriuen perquè han d’omplir pàgines, no importa el què diguin.

Tercera consideració: el “tiki-taka” va néixer de Maguregui, com ja he dit algún cop i, es referia, ridiculitzant-lo, a aquest joc de tocar i tocar. El problema actual rau en què molts d’aquests que critiquen aquesta mena de joc no saben ni en què consisteix ni, sobre tot, com es treballa. No és tocar per tocar, ni passar per passar. El primer que cal tenir en compte és allò que deia Cruyff: Si jo tinc la pilota, tú no la tens i, tens dos problemes per fer gol. El primer és tenir la pilota. El segon que cal tenir en compte és el que deia Guardiola: No es toca (passa), si no et pressionen. Es a dir, PRIMER la conducció que la passada.

Quarta consideració: la base del joc de possessió és la posició, però no la posició dels jugadors. Es la posició de l’equip. Es que l’equip mantingui la seva estructura estigui on estigui la pilota i la tingui el jugador que la tingui i, allò que també deia el Guardiola i, que jo he dit moltes vegades: La pilota ens ordena. En funció d’on està aquesta, han d’estar els jugadors. Qualsevol cosa que es faci, ja sigui jugar amb “fals 9”, ja sigui que centri el lateral o l’extrem, que arribin un o dos jugadors de segona línia, etc. tot depèn del posicionament dels jugadors. Si els jugadors estan mal posicionats, l’atac és dolent i, la pèrdua de pilota provoca moltes més opcions per als contraris. Potser convindria començar a mirar això, abans de parlar de canviar l’estil.

Cinquena consideració: Qualsevol Club ha de tenir una estructura on tothom jugui la mateixa idea. El mateix joc és impossible, donat que els jugadors no són els mateixos i, per tant, a cada equip hi haurà variants en funció de la tipologia de jugadors. No hi ha dos laterals drets iguals, ni dos mig centres, ni hi ha dos Messi. Així de senzill

Sisena consideració: Amb tot el què he dit abans, pot haver-hi debat sobre l’estil, evidentment. Ara bé, que sigui un debat clarament futbolístic i, no enverinat amb idees “polítiques” sobre el tema (que els diaris en van plens sobre aquest i altres: només cal recordar aquella portada sobre Valdés que deia “nos deja tirados” o, els articles de Racionero sobre el mateix Valdés ó, el que ha dit Vehils sobre Iniesta i el vendre els “cracks” o, tot el que es diu sobre el mateix “canvi d’estil”), i, que sigui un debat que afecti a la manera de jugar del FC Barcelona. De tots els seus equips, no el primer equip. Per què s’ha de fer que el lateral esquerra de l’Infantil (U-14) ó Cadet (U-16), jugui d’una manera si, quan arriba al primer equip es juga d’una manera diferent? Algú li veu sentit a això?

Consideració final: el Barça s’ha guanyat el respecte i l’admiració del món futbolístic per la manera com ha guanyat els darrers anys. Sobre això, no hi ha debat.

Jordi Pascual

Em podeu seguir a Twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada