Seguidors

Pàgines

dissabte, 22 d’abril de 2017

HEM OBLIDAT TOT

Hem oblidat tot. Tot allò que va fer gran al Barça, com a equip, com a un Club, com a entitat, ha desaparegut. I, si queda alguna cosa, està amagada en algun calaix, com si ens fes vergonya ensenyar-ho.
S’han oblidat els famosos “valors”. Un Club que va ajudar com ho va fer al Chapecoense brasiler després del seu accident, un Club, on l’equip Infantil dona la volta al món amb unes imatges meravelloses després de guanyar un equip japonès o, un Club que presumia de porta UNICEF al pit i pagar!!! per fer-ho, no pot no retornar la pilota després que el contrari la tiri fora per atendre un lesionat, més enllà de si estava perdent temps o qualsevol altre cosa. La imatge, per ella mateixa, no és maca. O, no pot ser que un equip de base nostre, en un d’aquests torneigs que es fan ara per Setmana Santa, tregui de mig cap quan el contrari està celebrant un gol. El més possible és que els nanos no en siguin conscients, però, l’àrbitre no ha de donar permís per fer la sacada i, els responsables de l’equip han de dir als nens que parin i esperin els contraris.
I, amb això, hem oblidat el futbol base. Les xarxes socials del Club només parlen de victòries d’Alevins, Cadets o Juvenils, mentre al primer equip fa molts anys que no arriba cap jugador que hagi tingut recorregut al futbol base. El darrer va ser Sergi Roberto, que va debutar amb Guardiola. Rafinha va ser cedit i, si no és perquè l’entrenador és Luis Enrique, que el tenia al Celta, dubto que hagués tornat. Thiago, Bartra, Onana, Bellerín, Deulofeu, Adama, Grimaldo, Samper o Munir no estan aquí. Per una raó o una altra. Uns han estat venuts (millor o pitjor), a uns altres se’ls va ensenyar on estava la porta de sortida i, altres estan cedits. Segurament, més d’un d’aquests, o molts, serviria perfectament per fer la feina que altres, que sumen més de 150M€ en traspassos, no saben, no poden o, no volen fer. Per no parlar del B. Però, si és el líder a 2ªB i ho té força bé per pujar a 2ªA, em direu! Cert, però 2/3 dels seus jugadors no han passat ni pel Juvenil, amb tot el que això implica. I dubto que la gran majoria segueixin a l’equip si aquest puja. Aleshores, quin és l’objectiu?
I, havent oblidat el futbol base, hem oblidat el “model”, el de joc. Aquell que tothom al món del futbol aplaudia i admirava. Aquell que va ser l’enveja de tots. Ara juguem una cosa diferent. “Evolució”, en diuen. Però, tanta evolució que, al final, no s’assembla en res. Ep! Però tenim la possessió! Que tenim què??? No han entès res. Absolutament res del joc de Barça. I, ara ens diuen que hem de portar jugadors amb múscul pel centre del camp, que això de Xavi i Iniesta no serveix, que Mascherano i no pas Busquets ha de ser el mig centre, que això és el futbol “modern”. Insisteixo. Res. De res. I, quan Luis Enrique fa servir 1-3-4-3 com a sistema, ens diuen que és el que feia Cruyff. Ni idea, escolteu. Ni idea. Perquè Cruyff no jugava amb 3 centrals (o López Rekarte, Ferrer, Sergi i Juan Carlos eren centrals???). El Barça de Cruyff (i el de Guardiola quan feia servir aquest sistema), tenia amplitud de laterals i amplitud d’extrems. Es a dir, 4. Aquest, només 2. Allà quedava Koeman sol (potser amb Nando o Nadal). Aquí queden Mascherano-Piqué-Umtiti (o Piqué-Umtiti-Mathieu... és igual). Allà, Bakero jugava d’esquenes a la porteria. Aquí, Messi, quan juga en aquesta posició, ho fa per rebre i jugar cap a dalt. Txiki o Goiko eren extrems, extrems. En tenim algun com aquests ara? Es el mateix..., Va, home, va!
I, hem oblidat que el Barça no pot passar-se el dia als Jutjats. El fitxatge de Neymar, el cas FIFA, els terrenys de Gavà-Viladecans, les “estelades”..., i, ara, el recurs per la sanció a Neymar davant el partit de demà contra el Madrid. Tinc clar que no s’actua igual contra el Barça que contra altres. No hi ha dubte. Ara, que el nivell d’incompetència dels Directius i dels Serveis Jurídics (o altres advocats contractats), és estratosfèric, encara en tinc menys dubte. Una cosa està molt clara. S’han saltat les Lleis. Més enllà que des de Madrid, Nyon o Zuric apretin més cap aquí que cap altres bandes, el cert és que no ens han donat la raó en res. Això, quan no s’han presentat recursos fora de plaç o amb defectes. Recordeu la Final de Copa a Madrid, on es volien prohibir les estelades. El recurs del Club no va ser admès, per què no el va presentar qui tocava (ho va fer el Club i, havia de ser un particular, si no tinc mal entès). Amb el cas Neymar (que sembla que encara no ha acabat), de moment el Club ha estat condemnat. Sí, som uns delinqüents. Els mateixos (Rosell i Bartomeu), que continuen repetint que “ho faríem tot igual” són els qui diuen “ens volen condemnar per un delicte comés pel Club”. Pel Club! No pas ells! S’ha de tenir molta barra, molta. Tot això sense parlar dels Directius que, per una raó o altra, amb un degoteig constant, apareixen a diaris (a alguns diaris, perquè d’altres... millor no parlar-ne), TV, etc., amb diferents problemes amb la justícia per les seves activitats empresarials. I, això no pot ser. Una cosa és la mala gestió i, l’altra, ser un presumpte delinqüent. Això és el Barça i, com la dona del César, si no és honrada, com a mínim ha de semblar-ho. 
I, amb tot això, i més, hem oblidat que som “Més que un Club”. Ara ja som “More than a Club”. De fet, no ens hauria de sorprendre massa. El web oficial del Club és en anglès (el .com), així com les xarxes socials com Twitter (el compte @FCBarcelona és en anglés, mentre que _cat, _es, _jp..., són els comptes associats), per si algú no ho sabia. Ens diuen que la globalització, la internacionalització, el no sé què... Som tant internacionals que hi ha socis a Colòmbia, Estats Units, Suïssa, Rússia, Xina, Japó, Senegal... que han d’agafar un avió si volen votar el dia de les eleccions, perquè, en un món tant tecnològic i demés, resulta que encara no es pot votar electrònicament. Perquè, també hem oblidat al soci. O, potser el que no interessa és el soci. Perquè aquest protesta quan les coses no van bé. I, si tens un Camp Nou amb majoria de turistes, aquests no venen a protestar. Encara que un entrepà ple de greix i una beguda et costi 9 ó 10€. Un Camp Nou que, per cert, s’ha de reformar. Ja ho he dit més d’un cop. Comparat amb els nous Estadis que hi ha a Europa, estem a anys-llum d’aquells. Però no hi ha ni un duro a la caixa. I, el Barça, que mai ha sigut un Club venedor, ha de vendre (malvendre, més aviat), jugadors per poder quadrar els comptes. Perquè, a més, un Projecte que valia 600M€ ja val 630M€ abans de fer res. Però, som un Club global i, per tant som “More than a Club”. I tots contents.
Ens hem oblidat tantes coses que la llista és interminable. Fins i tot, de quina és la samarreta. I ara, li posem ratlles horitzontals o, li fem no sé quantes ratlles verticals..., el màrqueting, en diuen, la globalització... I, de mentre, la samarreta amb la senyera (aquella que van dir que SEMPRE hi seria), ha desaparegut. També ho han oblidat.
Jordi Pascual

Em podeu seguir a twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada