Seguidors

Pàgines

dilluns, 16 de maig del 2016

BARÇA B I ALTRES HISTORIES

BARÇA “B” I ALTRES HISTORIES
Ahir diumenge va acabar la temporada regular a 2ª B. A partir d’aquest cap de setmana tindrem les eliminatòries per l’ascens a 2ª A. El Barça B no hi serà. I es que, quan les coses arranquen malament, el més normal és que acabin malament.
Les eleccions a la Presidència del Barça van portar 2 canvis molt significatius a nivell de l’estructura esportiva que afecta el B. Per una banda, Garcia Pimienta, que havia fet tota la planificació conjuntament amb Roura, es va trobar que, de la nit al dia, li posaven per damunt seu, com 1er entrenador a Gerard López. De l’altra, l’organigrama esportiu va canviar: el Club es va dividir en 3 parts (4 amb el Futbol Femení): Futbol Professional (1er equip), Futbol Formatiu Professional (Barça B, Juvenils A i B) i, Futbol Formatiu Amateur (de Cadet A fins Prebenjamins). Les EscolesFCB queden fora i, són part de l’Area de Màrqueting (què voleu que us digui?).
Cadascuna d’aquestes parts disposa d’un Secretari Tècnic i, a més, continua havent-hi un Area d’Scouting i una de Metodologia (que, en principi són transversals)
Es això que veieu aquí al damunt.
El primer problema és que cada Secretari Tècnic sembla que faci el que vulgui. En diuen Secretari Tècnic, però, sembla més aviat un Director Tècnic. Es a dir, qui marca les línies a seguir en quant a manera de treballar, jugar, etc. Amb tot el que això té com a conseqüències. Roura fa una cosa, diguem-ne que “el model” clàssic. Robert Fernández només està pel primer equip, buscant jugadors per tot el món que permetin continuar guanyant, cada cop més “com sigui”.
Ens queda el Futbol Formatiu Professional. El Secretari Tècnic és Pep Segura. Ens ho van vendre com el pas intermig entre “futbol base” i “futbol professional”, com allò que no era ni una cosa ni l’altra. I, efectivament, quan estàs a terra de ningú, acabes no sabent on estàs i, els resultats són els que són. El Juvenil B és l’únic que, amb 1 partit per acabar la Lliga, pot guanyar-la- El Juvenil A ha acabat 4rt, a 19!! punts del 1er, sense cap opció per jugar la Lliga de Campions (ni l’espanyola, ni l’europea), o la Copa. I, el B…
El Barça B. Després de la decebedora temporada 2014-15, on l’equip va baixar de 2ªA a 2ªB (tot i que, per algun Directiu això no era problemàtic ni dolent), amb canvi d’entrenador a mitja temporada (Vinyals en lloc d’Eusebio) i, de declaracions d’uns i altres dient que si els jugadors això o allò (per cert, força jugadors havien estat al Juvenil A amb Vinyals; per tant, si es van detectar comportaments no adequats i, no es va fer res per corregir-ho…), la temporada 2016 va començar amb un entrenador aparegut a darrera hora, amb uns quants jugadors fitxats que no podien jugar pel famós “Cas FIFA” i, amb el desig de tornar a 2ªA ràpidament. La realitat va ser una molt diferent. A finals d’any l’equip estava en posicions de descens a 3ª. Les excuses van aparéixer per tot arreu (“són molt joves”, “no tenen experiència”, “el cas FIFA”…) i, quan va arribar el mercat d’hivern va haver tota una revolució. Un munt de jugadors nous (7?, 8?, 9?... ja no recordo), la qual cosa també va voler dir un munt de baixes.
A l’estiu ja havien marxat alguns com Adama; altres, com Deulofeu, continuen donant voltes per Europa i, sembla que tampoc tornarà. El cas d’aquest darrer sembla prou clar: Qualitat, indiscutible. El caràcter, també. I, jo em pregunto: amb tants entrenadors, ajudants, psicòlegs, etc. que hi ha al Club, ningú s’ha sentat un parell d’hores amb aquest nano per veure què li passa? I faig la pregunta des de la més completa ignorància. No tinc ni idea si això ha passat o no.
Altres jugadors van marxar perquè, per contracte, havien de pujar al primer equip. Grandiós!!! El top de la incompetència. Tenir a un equip formatiu jugadors que pugen per contracte i no per la seva qualitat. I, clar, al primer equip no tenien lloc. I, per tant…
Seguim. Dos noms: Grimaldo i Robert Gonçalves. El primer sembla que no és gaire “amic” de Luis Enrique i aquest no el vol pel 1er equip. Fins aquí, tot perfecte. Ara, si el Club considera que és un jugador amb futur, per què no cedir-lo i, ja veurem dins un temps? Doncs, no. Venut. Sense cap opció de recompra. El segon, un jugador que va venir cedit del Fluminense de Brasil i, ens el van vendre com el recanvi… de Neymar! Va arribar a “cost 0” (això ens van dir), amb una opció de compra, aquest estiu, de 7M€. Primer, que si tenia sobrepés; després, no sabem res més. El cert és que ha jugat, a la Lliga, exactament el mateix que el seu preu: 0 minuts. I, el que és pitjor, sense cap explicació.
Ara, sembla que, pel proper any, es prepara una nova revolució pel B, amb l’objectiu de pujar a 2ªA. Em sembla molt bé… o potser no. L’objectiu del B és preparar jugadors per anar al 1er equip. Quant més amunt estigui el B, més nivell competitiu i, per tant, millor pels jugadors. Fins aquí, la teoria és fantàstica. El problema és posar-ho en pràctica. Hi ha hagut partits del B on només 2 jugadors eren formats a La Masia. 2!! Això és el Barça B?????? Això és un equip de formació???? Si em diguessin que l’any que vé hi haurà 4 ó 5 d’aquests “nous” al 1er equip, encara ho podria entendre, però, sembla que això no serà així.
Aquesta revolució, a més, sembla que anirà encarada a buscar/fitxar un altre tipus de jugadors: ara s’han de buscar jugadors més “fisics”. Es a dir, que Roura continuarà treballant, com hem dit, “el model”, però, quan arribin a 17 anys, només els més grans i forts continuaran. Es això, oi? Es a dir, com he dit abans, tres “Secretaris Tècnics”, cadascún fent la guerra pel seu compte, sense que no hi hagi ningú, a nivell Tècnic Executiu, que marqui la línia del Club. Així anem.
Per a què volem un “Futbol Formatiu Amateur” farcit de jugadors de qualitat si, quan arribin al Juvenil B, no els voldrem per ser petits? Per a què volem uns Juvenils i un B si, difícilment, no aportaran jugadors al Primer Equip? I, aportar vol dir jugadors capaços de fer la competència als que estan jugant. Tenir 20 minuts en un partit de Copa contra un equip de 2ªB…
Zubizarreta ho va dir un dia, quan encara era el Director Tècnic: “Si no trobem fora el que busquem, haurem de mirar dins de casa”. Traducció: la prioritat del B NO és la formació de cara al primer equip. La prioritat del B és… jo no la veig.
Per cert, sembla que Samper és un d’aquests jugadors que, com que té poc “físic”, ho té força complicat per quedar-se al 1er equip. Res més a dir.
Jordi Pascual
Em podeu seguir a twitter: @JordiPascualP

1 comentari:

  1. És el model "Nuñez",formar jugadors per fer calaix.Si sona la flauta i es pot aprofitar algun es vendrà com l'èxit de La Masia.I encara ens venen la moto de l'estil,valors,...Mentre anem tragant.

    ResponElimina